Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

Ομπάμα και Ολάντ vs. Μέρκελ: Ο στρατηγικός πόλεμος του Grexit

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο σημαντικό παράγοντα έπαιξε μείζονα ρόλο η έντονη παρέμβαση Ομπάμα, με την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε το ¨leadership¨ των διαπραγματεύσεων στη Γαλλία, λόγω της αδιαλλαξίας του Σόιμπλε. Μάλιστα, έκανε και εκτενή αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, υπογραμμίζοντας πως «τέτοια ομιλία δεν έχουμε ακούσει ούτε από Έλληνα πολιτικό».

Θετικά μηνύματα, υπό την αίρεση και την απειλή όμως πάντοτε μιας νέας… τορπίλης Σόιμπλε, εξέπεμπαν αργά χθες το βράδυ ελληνικές και κοινοτικές πηγές για τη διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης και τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας αύριο Παρασκευή ή, το αργότερο, το Σάββατο.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγματευτική ομάδα, η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ παράλληλα με την κατάρτισή της γινόταν και μια πρώτη, ανεπίσημη, αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Στόχος είναι η τελική πρόταση που, πλην απροόπτου, θα κλείσει πλήρως σήμερα να είναι απολύτως τεκμηριωμένη, κοστολογημένη και συμπαγής, έτσι ώστε να μην δοθεί κανένα άλλοθι για νέο εμπρησμό της ύστατης ώρας στο Eurogroup από τους «συνήθειες υπόπτους» – δηλαδή, τον Σόιμπλε και τους δορυφόρους του. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχει τη δική του αξία το γεγονός ότι συνδρομή στην ελληνική πλευρά για την διαμόρφωση της λίστας παρέχουν και στελέχη του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών καθώς και εμπειρογνώμονες της Κομισιόν.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων άλλωστε, μετά και το τελεσίγραφο της Τρίτης, αποτελεί και το «διαβατήριο» της Ελλάδας για την παραμονή στο ευρώ – ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και το προκάλυμμα μιας, ανοιχτής πια, μάχης διαφορετικών πολιτικών επιδιώξεων και στρατηγικών συμφερόντων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο: Η γερμανική πλευρά, και δη η επικρατούσα πλέον πτέρυγα Σόιμπλε, δείχνει καθαρά πια ότι θεωρεί το Grexit «ευκαιρία». Απέναντί της βρίσκει τη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και την Ουάσιγκτον που δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, να ρισκάρει ένα νέο σοκ κι ένα ευρωπαϊκό ωστικό κύμα στην παγκόσμια οικονομία.

Εξ ου και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου ζήτησε, για πρώτη φορά δημόσια, χθες ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έβαλε επίσης ανοιχτά το αίτημα της αναδιάρθρωσης, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η Γαλλία «θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα ενθαρρύνεται να παρουσιάσει το πλέον ακριβές και αξιόπιστο σχέδιο» στο Eurogroup. Επακόλουθο αυτής της δέσμευσης ήταν και η εμπλοκή των γάλλων εμπειρογνωμόνων στην διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης.

Hχηρά μηνύματα κατά του Grexit, με αποδέκτη πρωτίστως το Βερολίνο, εξέπεμψαν και οι Εμμανουέλ Βαλς και Μισέλ Σαπέν, ο πόλεμος όμως δεν έχει ακόμη κριθεί και τα γερμανικά μπαζούκας παραμένουν οπλισμένα: Αργά χθες το βράδυ το Bloomberg, επικαλούμενο δύο γερμανικές κυβερνητικές πηγές «με γνώση της στρατηγικής της καγκελαρίου», μετέδωσε ότι «η Μέρκελ είναι πρόθυμη να αφήσει την Ελλάδα να φύγει εάν η Γερμανία κρίνει ότι τα σχέδια που θα υποβάλει η Αθήνα δεν είναι αξιόπιστα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει πλήρης γνώση και καταγραφή του κλίματος αυτού και το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές είναι εκείνο της συγκρατημένης αισιοδοξίας, με την επισήμανση ότι «εξ αρχής υπήρχαν κύκλοι στην Ευρώπη που αντιστέκονταν στη συμφωνία». Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμι��ύ Σταύρου Θεοδωράκη την ώρα που έφευγε χθες το βράδυ από το Μαξίμου, μετά την ενημέρωσή του από τον πρωθυπουργό: «Τώρα», είπε, «υπάρχει ανάγκη να πείσουμε κάποιους συντηρητικούς και διστακτικούς κύκλους στην Ευρώπη ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη… Υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που χαμογελάνε με το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, θα παγώσει το χαμόγελο στα χείλη τους».

Σαφέστερη εικόνα για τις ισορροπίες και τις προθέσεις στο Eurogroup αναμένεται σήμερα, με την ολοκλήρωση και υποβολή της ελληνικής πρότασης, ενώ το ιδανικό σενάριο για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να κλείσει η συμφωνία αύριο κιόλας και να μην χρειαστεί καν η σύγκλιση της συνόδου κορυφής την Κυριακή. Το εάν αυτό το σενάριο θα ευοδωθεί θα κριθεί, πλην των άλλων, και από τις όλο και πιο έντονες παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο – παρεμβάσεις, που χθες το βράδυ συζητήθηκαν και σε σύσκεψη κορυφής της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
Δημοσιεύτηκε: 4:02 μ.μ.
Εδώ σχολιάζεις εσύ!
Περισσότερα: ,



Κάντε like στην σελίδα μας για να ενημερώνεστε 24 ώρες - Αν έχετε κάνει αγνοήστε το! Ευχαριστουμε !!