Η ιστορία του «Ελληνα Mr Ripley», του δαιμόνιου άντρα που χωρίς κανένα εφόδιο εργαζόταν επί σειρά ετών ως γιατρός, κατέχοντας επί 14 χρόνια τη θέση του διευθυντή γενικής ιατρικής του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σκύρου, ξεκινά πριν από 56 χρόνια στα Μέγαρα. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε από την ευυπόληπτη οικογένεια Καστάνη που ονειρευόταν να δει τους γιους της Τάκη και Γιάννη, «επιστήμονες και σωστούς ανθρώπους».
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο πρωτότοκος Τάκης, άριστος μαθητής, καταφέρνει να εκπληρώσει και με το παραπάνω το όνειρο των δικών του: Τελειώνει την Ιατρική, παίρνει ειδικότητα ως καρδιολόγος και δημιουργεί μια υπέροχη οικογένεια. Ο «μικρός» πάλι, ένα παιδί εξαιρετικής ευφυΐας, θεωρεί ότι μόνο το μονοπάτι της απατεωνιάς μπορεί να οδηγήσει κάποιον στη λεωφόρο της δόξας και της επιτυχίας. Μόλις τελειώνει το σχολείο φτιάχνει βαλίτσες για Αμερική και επιβιβάζεται στο πρώτο αεροπλάνο με μοναδικό εφόδιο το american dream του Ελληνα μετανάστη.
Στην αρχή εργάζεται ως σερβιτόρος σε φαστφουντάδικα και ελληνικά εστιατόρια, μέχρι που μια μέρα συναντά στον δρόμο του τον Σκυριανό Κώστα Παναγιώτου με το παρατσούκλι «Σκα», ο οποίος διατηρεί εστιατόριο στην πολιτεία Yorba Linda της Καλιφόρνια. Οι δύο άντρες γίνονται αχώριστοι φίλοι και ορκίζονται να γίνουν κάποτε και συμπέθεροι, ένας όρκος που τηρήθηκε και με το παραπάνω, καθώς χρόνια μετά ο μονάκριβος γιος του Ιωάννη Καστάνη Ακης, αρραβωνιάζεται την κόρη του Κώστα Παναγιώτου Μελίνα.
Στις ΗΠΑ, το american dream του φιλόδοξου νεαρού Καστάνη μετατρέπεται σε εφιάλτη, αφού ο πιτσιρικάς από τα Μέγαρα δεν καταφέρνει να αποκτήσει κάτι παραπάνω πέρα από έναν βασικό μισθό και κάποια καλά πουρμπουάρ. Είναι λίγα χρόνια αργότερα όταν τηλεφωνεί σ’ έναν φίλο του στα Μέγαρα, ο οποίος εργάζεται σήμερα ως γιατρός, λέγοντάς του: «Μεγάλε, βρήκα το κόλπο για να γίνω γιατρός. Οταν γυρίσω στην Ελλάδα θα με βλέπετε και θα με προσκυνάτε!». Φεύγει για Ιταλία όπου παρακολουθεί κάποια σεμινάρια πρώτων βοηθειών, αναγνωρίζει στο ΔΙΚΑΤΣΑ με πλαστά έγγραφα το υποτιθέμενο πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο La Sapienza, λαμβάνει, με επίσης πλαστά πιστοποιητικά, άδεια εξάσκησης επαγγέλματος από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του νομού Αργολίδας και ξεκινά ειδικότητα στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας.
Λίγα χρόνια αργότερα λαμβάνει τον τίτλο του ειδικευόμενου γενικού ιατρού και σύμφωνα με μαρτυρίες Σκυριανών, με τη βοήθεια του καλού του φίλου Κώστα Παναγιώτου και του τότε δημάρχου Σκύρου, Δημήτρη Αγγελή, καταφέρνει να διοριστεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου. Τον τόπο όπου θα συνέχιζε και θα ολοκλήρωνε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα από καθετί άλλο: Να εξαπατά…
Ο αόρατος γιατρός
Λίγους μόλις μήνες μετά την εμφάνισή του στο νησί, ο «Γιαννάκης» όπως τον αποκαλούν οι Σκυριανοί, φέρνει μαζί του έναν άνδρα τον οποίο παρουσιάζει στους ντόπιους ως ακτινολόγο. Το όνομά του Βασίλης Κανάκης, το πραγματικό του επάγγελμα φωτογράφος και οι γνώσεις του στην Ιατρική ισάξιες με εκείνες ενός βοσκού. Παρ’ όλα αυτά, ο «σεβαστός» κύριος Καστάνης καταφέρνει να διορίσει τον φίλο του στο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου ως χειριστή ακτινολογικού μηχανήματος.
Οι ιστορίες των ντόπιων για «ακτίνες πάνω από τα ρούχα» και τα αμέτρητα παραπεμπτικά στο νοσοκομείο της Κύμης αποτελούν σταγόνες στον ωκεανό των εγκληματικών ενεργειών και παραλείψεων από την πλευρά του δαιμόνιου διδύμου Καστάνη - Κανάκη.
«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι και δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο μας έχει κοστίσει. Υπήρχε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που είχαν καταλάβει από νωρίς ότι κάτι δεν πάει καλά με τον συγκεκριμένο γιατρό και είχαν βρει άλλες λύσεις ή... απέφευγαν να αρρωστήσουν. Το θέμα είναι μεγάλο και βαθύ. Πρέπει να σταματήσουμε να εστιάζουμε στο “φαίνεσθαι” και να είμαστε πιο σοβαροί ως κοινωνία, ως διοίκηση και ως άνθρωποι. Διαφορετικά, είμαστε συνένοχοι», αναφέρει ο Ιωάννης Ευγενικός, εκδότης της εφημερίδας «Πυγμή».
Μήνα με τον μήνα, οι εμφανίσεις του γιατρού στη Σκύρο αρχίζουν να αραιώνουν. Ο ίδιος προφασίζεται «ιδιαίτερα περιστατικά» με την αφρόκρεμα της showbiz στο ιατρείο που διατηρεί στο Κολωνάκι (Ομήρου 62), αυτή τη φορά με την ιδιότητα του πλαστικού χειρουργού. Ωστόσο, πέρα από τρεις αιθέριες υπάρξεις που κρατούν εναλλάξ τη γραμματεία του εν λόγω ιατρείου κανείς -επώνυμος και μη- δεν πέρασε ποτέ το κατώφλι του, ενώ ο Καστάνης φάνηκε μάλιστα και ιδιαίτερα ασυνεπής στην καταβολή του μισθίου.
Εχοντας στο πλευρό του ανάλογες αιθέριες υπάρξεις, ξεκινά τις εμφανίσεις του στο νησί, αυτή τη φορά με δικινητήριο αεροσκάφος τύπου Piper και κατακόκκινη Ferrari. Η αδυναμία του στα νεαρά κορίτσια τόσο για ιδία χρήση όσο και για λόγους «κερδοφορίας» δεν αργεί να γίνει αντιληπτή στους ντόπιους, οι οποίοι όμως δεν έχουν κανέναν λόγο να ασχοληθούν με την προσωπική ζωή του γιατρού. «Από τη στιγμή που μας έλεγε ότι ήταν χωρισμένος δεν είχαμε λόγο να κρίνουμε τις όποιες επιλογές του. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα κορίτσια αυτά τα εξέδιδε για “50 ευρώ το μωρό”. Τις περισσότερες κοπέλες, Ελληνίδες και αλλοδαπές, τις προμηθευόταν από ένα γραφείο στο Σύνταγμα λέγοντάς τους είτε ότι θα τους βρει δουλειά στη Σκύρο για το καλοκαίρι είτε πως θέλει να τις δοκιμάσει για αεροσυνοδούς καθώς θα νοίκιαζε το αεροσκάφος του σε VIP τουρίστες. Πολλές από τις φίλες του τις διόριζε μάλιστα κατά καιρούς ως γραμματείς στο Περιφερειακό Ιατρείο», λέει άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι πρόσωπα και καταστάσεις. Στο νησί, ντύνεται στην πένα, υιοθετεί το ύφος του παντογνώστη, κυκλοφορεί με Ferrari και κάνει τα χατίρια οποιουδήποτε χτυπήσει την πόρτα του ιατρείου του, φυσικά με το αζημίωτο.
Η Ferrari του γιατρού, πεταμένη στον γκρεμό...
«Εδινε ψευδείς βεβαιώσεις και πιστοποιητικά υγείας σε εργαζόμενους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος -εντός και εκτός Σκύρου-, μοίραζε πλαστά απολυτήρια Λυκείου και ξένων γλωσσών και πλαστογραφούσε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Οι ταρίφες για τις παραπάνω δουλειές κυμαίνονταν από 50 έως 2.500 ευρώ, ανάλογα με τη δυσκολία της δουλειάς και τον χρόνο που έπρεπε να ξοδέψει για την ολοκλήρωσή της», αναφέρει καταστηματάρχης του νησιού και συνεχίζει: «Μεγάλος τζογαδόρος και λάτρης των μπουζουκιών και της καλής ζωής στην οποία επιδιδόταν με πάθος μετά από κατανάλωση αμέτρητης ποσότητας αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, ο Καστάνης ήταν γιατρός στην απάτη. Η μοναδική ίσως που δεν του έκατσε ήταν όταν έριξε στον γκρεμό τη Ferrari του παρέα με τον Βασιλάκη (Κανάκης), αφού πρώτα τον έβαλε να κάψει το χέρι του για να φανεί ως ατύχημα! Η ασφαλιστική δεν το έχαψε με αποτέλεσμα να θυσιάσει το κόκκινο καμάρι του -με το οποίο έκανε τη διαδρομή Κύμη - Αθήνα μέσα σε μία ώρα- στον γκρεμό της απληστίας του».
Η αρχή του τέλους
Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ο κατήφορος του Καστάνη δεν ξεκίνησε από τις αμέτρητες καταγγελίες του δημάρχου Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη για ανεπαρκή και επικίνδυνη παρεχόμενη ιατρική περίθαλψη στη Σκύρο, αλλά από έναν άλλο κάτοικο του νησιού, τον κ. Δημήτρη Κατελούζο: «Hταν το 2006 όταν με πλησίασε στο μπαράκι “Ακαμάτρα” όπου συχνάζαμε και οι δύο και γνωρίζοντας ότι έχω κάποια χρήματα στην άκρη μου ζήτησε να του δανείσω 100.000 ευρώ επειδή, όπως ισχυρίστηκε, τον κυνηγούσε η Εφορία. Εκείνο το βράδυ μου είχε πει συγκεκριμένα: “Για έξι μήνες τα χρειάζομαι, ρε φίλε. Για εγγύηση, θα σου δώσω γραμμάτια γνωστών εμπόρων της Σκύρου και συναλλαγματικές”. Πράγματι, του έδωσα τα χρήματα, όμως ο καιρός περνούσε κι εκείνος παρά τις όποιες πιέσεις μου το έπαιζε… κινέζος. Πολλές φορές καταλήξαμε στο Α.Τ. της Σκύρου μετά από τσακωμό, ωστόσο οι ιθύνοντες τον κάλυπταν διότι τους είχε βοηθήσει σε δικές τους δουλειές. Οταν ανακάλυψα μέσω του λογιστή και του δικηγόρου μου ότι τα γραμμάτια ήταν πλαστογραφημένα, τον κυνήγησα μέχρι την Αθήνα. Οταν πήγα στο Υποθηκοφυλακείο Μεγάρων προκειμένου να δω τι έχει στο όνομά του και τι θα μπορούσα να κατάσχω, ο υπάλληλος μου είπε: “Τι δουλειά έχετε, κύριε, μ’ αυτόν τον απατεώνα;”. Με τα πολλά ανακάλυψα ότι είχε ένα διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο και συγκεκριμένα στην οδό Ατλαντος όπου και διέμενε όποτε βρισκόταν στην Αθήνα. Στο κουδούνι αναγραφόταν το όνομα “Τζόνι” και όταν του χτύπησα και κατέβηκε κάτω, μου είπε: “Κοίτα να δεις. Αν με πολυπρήξεις θα την κάνω για Βενεζουέλα και δεν θα πάρεις φράγκο από τα λεφτά σου”. Το διαμέρισμα του Φαλήρου δεν μπορούσε να κατασχεθεί καθώς είχε περάσει στο όνομα του γιου του Ακη κι εγώ ξέρω ότι πλέον έχασα τα λεφτά μου οριστικά».
Το πάθημα του κ. Κατελούζου δεν είναι ωστόσο το μοναδικό στο νησί. Ο Καστάνης είχε φάει αμέτρητα ποσά κοροϊδεύοντας με το κοστούμι του γιατρού και το αεράτο στυλ τους αγαθούς κατοίκους της Σκύρου. Η τελευταία του εμφάνιση στο νησί πραγματοποιείται στις αρχές καλοκαιριού του 2013. Τότε, κυκλοφορεί υπό τη συνοδεία μπράβων και είναι αρκετά φειδωλός στις κουβέντες του. Αφού ενημερώνει την ιδιοκτήτρια του σπιτιού όπου διαμένει, στον παραλιακό οικισμό Μώλου, ότι θα εγκαταλείψει το σπίτι, τα ίχνη του εξαφανίζονται για πάντα. Λίγες ημέρες αργότερα, ο κολλητός του φίλος Βασίλης Κανάκης μαζεύει τα πράγματά του και εξαφανίζεται κι εκείνος από το νησί μαζί με τη σύζυγό του Μαρία.
Ο προορισμός τους άγνωστος όπως ακριβώς και το πραγματικό πρόσωπο του δαιμόνιου γιατρού Ιωάννη Καστάνη, έως ότου η αστυνομία έφτασε στα ίχνη του, τρία χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ και πλέον αναμένεται η έκδοσή του στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο πρωτότοκος Τάκης, άριστος μαθητής, καταφέρνει να εκπληρώσει και με το παραπάνω το όνειρο των δικών του: Τελειώνει την Ιατρική, παίρνει ειδικότητα ως καρδιολόγος και δημιουργεί μια υπέροχη οικογένεια. Ο «μικρός» πάλι, ένα παιδί εξαιρετικής ευφυΐας, θεωρεί ότι μόνο το μονοπάτι της απατεωνιάς μπορεί να οδηγήσει κάποιον στη λεωφόρο της δόξας και της επιτυχίας. Μόλις τελειώνει το σχολείο φτιάχνει βαλίτσες για Αμερική και επιβιβάζεται στο πρώτο αεροπλάνο με μοναδικό εφόδιο το american dream του Ελληνα μετανάστη.
Στην αρχή εργάζεται ως σερβιτόρος σε φαστφουντάδικα και ελληνικά εστιατόρια, μέχρι που μια μέρα συναντά στον δρόμο του τον Σκυριανό Κώστα Παναγιώτου με το παρατσούκλι «Σκα», ο οποίος διατηρεί εστιατόριο στην πολιτεία Yorba Linda της Καλιφόρνια. Οι δύο άντρες γίνονται αχώριστοι φίλοι και ορκίζονται να γίνουν κάποτε και συμπέθεροι, ένας όρκος που τηρήθηκε και με το παραπάνω, καθώς χρόνια μετά ο μονάκριβος γιος του Ιωάννη Καστάνη Ακης, αρραβωνιάζεται την κόρη του Κώστα Παναγιώτου Μελίνα.
Στις ΗΠΑ, το american dream του φιλόδοξου νεαρού Καστάνη μετατρέπεται σε εφιάλτη, αφού ο πιτσιρικάς από τα Μέγαρα δεν καταφέρνει να αποκτήσει κάτι παραπάνω πέρα από έναν βασικό μισθό και κάποια καλά πουρμπουάρ. Είναι λίγα χρόνια αργότερα όταν τηλεφωνεί σ’ έναν φίλο του στα Μέγαρα, ο οποίος εργάζεται σήμερα ως γιατρός, λέγοντάς του: «Μεγάλε, βρήκα το κόλπο για να γίνω γιατρός. Οταν γυρίσω στην Ελλάδα θα με βλέπετε και θα με προσκυνάτε!». Φεύγει για Ιταλία όπου παρακολουθεί κάποια σεμινάρια πρώτων βοηθειών, αναγνωρίζει στο ΔΙΚΑΤΣΑ με πλαστά έγγραφα το υποτιθέμενο πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο La Sapienza, λαμβάνει, με επίσης πλαστά πιστοποιητικά, άδεια εξάσκησης επαγγέλματος από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του νομού Αργολίδας και ξεκινά ειδικότητα στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας.
Λίγα χρόνια αργότερα λαμβάνει τον τίτλο του ειδικευόμενου γενικού ιατρού και σύμφωνα με μαρτυρίες Σκυριανών, με τη βοήθεια του καλού του φίλου Κώστα Παναγιώτου και του τότε δημάρχου Σκύρου, Δημήτρη Αγγελή, καταφέρνει να διοριστεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου. Τον τόπο όπου θα συνέχιζε και θα ολοκλήρωνε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα από καθετί άλλο: Να εξαπατά…
Ο αόρατος γιατρός
Λίγους μόλις μήνες μετά την εμφάνισή του στο νησί, ο «Γιαννάκης» όπως τον αποκαλούν οι Σκυριανοί, φέρνει μαζί του έναν άνδρα τον οποίο παρουσιάζει στους ντόπιους ως ακτινολόγο. Το όνομά του Βασίλης Κανάκης, το πραγματικό του επάγγελμα φωτογράφος και οι γνώσεις του στην Ιατρική ισάξιες με εκείνες ενός βοσκού. Παρ’ όλα αυτά, ο «σεβαστός» κύριος Καστάνης καταφέρνει να διορίσει τον φίλο του στο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου ως χειριστή ακτινολογικού μηχανήματος.
Οι ιστορίες των ντόπιων για «ακτίνες πάνω από τα ρούχα» και τα αμέτρητα παραπεμπτικά στο νοσοκομείο της Κύμης αποτελούν σταγόνες στον ωκεανό των εγκληματικών ενεργειών και παραλείψεων από την πλευρά του δαιμόνιου διδύμου Καστάνη - Κανάκη.
«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι και δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο μας έχει κοστίσει. Υπήρχε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που είχαν καταλάβει από νωρίς ότι κάτι δεν πάει καλά με τον συγκεκριμένο γιατρό και είχαν βρει άλλες λύσεις ή... απέφευγαν να αρρωστήσουν. Το θέμα είναι μεγάλο και βαθύ. Πρέπει να σταματήσουμε να εστιάζουμε στο “φαίνεσθαι” και να είμαστε πιο σοβαροί ως κοινωνία, ως διοίκηση και ως άνθρωποι. Διαφορετικά, είμαστε συνένοχοι», αναφέρει ο Ιωάννης Ευγενικός, εκδότης της εφημερίδας «Πυγμή».
Μήνα με τον μήνα, οι εμφανίσεις του γιατρού στη Σκύρο αρχίζουν να αραιώνουν. Ο ίδιος προφασίζεται «ιδιαίτερα περιστατικά» με την αφρόκρεμα της showbiz στο ιατρείο που διατηρεί στο Κολωνάκι (Ομήρου 62), αυτή τη φορά με την ιδιότητα του πλαστικού χειρουργού. Ωστόσο, πέρα από τρεις αιθέριες υπάρξεις που κρατούν εναλλάξ τη γραμματεία του εν λόγω ιατρείου κανείς -επώνυμος και μη- δεν πέρασε ποτέ το κατώφλι του, ενώ ο Καστάνης φάνηκε μάλιστα και ιδιαίτερα ασυνεπής στην καταβολή του μισθίου.
Εχοντας στο πλευρό του ανάλογες αιθέριες υπάρξεις, ξεκινά τις εμφανίσεις του στο νησί, αυτή τη φορά με δικινητήριο αεροσκάφος τύπου Piper και κατακόκκινη Ferrari. Η αδυναμία του στα νεαρά κορίτσια τόσο για ιδία χρήση όσο και για λόγους «κερδοφορίας» δεν αργεί να γίνει αντιληπτή στους ντόπιους, οι οποίοι όμως δεν έχουν κανέναν λόγο να ασχοληθούν με την προσωπική ζωή του γιατρού. «Από τη στιγμή που μας έλεγε ότι ήταν χωρισμένος δεν είχαμε λόγο να κρίνουμε τις όποιες επιλογές του. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα κορίτσια αυτά τα εξέδιδε για “50 ευρώ το μωρό”. Τις περισσότερες κοπέλες, Ελληνίδες και αλλοδαπές, τις προμηθευόταν από ένα γραφείο στο Σύνταγμα λέγοντάς τους είτε ότι θα τους βρει δουλειά στη Σκύρο για το καλοκαίρι είτε πως θέλει να τις δοκιμάσει για αεροσυνοδούς καθώς θα νοίκιαζε το αεροσκάφος του σε VIP τουρίστες. Πολλές από τις φίλες του τις διόριζε μάλιστα κατά καιρούς ως γραμματείς στο Περιφερειακό Ιατρείο», λέει άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι πρόσωπα και καταστάσεις. Στο νησί, ντύνεται στην πένα, υιοθετεί το ύφος του παντογνώστη, κυκλοφορεί με Ferrari και κάνει τα χατίρια οποιουδήποτε χτυπήσει την πόρτα του ιατρείου του, φυσικά με το αζημίωτο.
Η Ferrari του γιατρού, πεταμένη στον γκρεμό...
«Εδινε ψευδείς βεβαιώσεις και πιστοποιητικά υγείας σε εργαζόμενους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος -εντός και εκτός Σκύρου-, μοίραζε πλαστά απολυτήρια Λυκείου και ξένων γλωσσών και πλαστογραφούσε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Οι ταρίφες για τις παραπάνω δουλειές κυμαίνονταν από 50 έως 2.500 ευρώ, ανάλογα με τη δυσκολία της δουλειάς και τον χρόνο που έπρεπε να ξοδέψει για την ολοκλήρωσή της», αναφέρει καταστηματάρχης του νησιού και συνεχίζει: «Μεγάλος τζογαδόρος και λάτρης των μπουζουκιών και της καλής ζωής στην οποία επιδιδόταν με πάθος μετά από κατανάλωση αμέτρητης ποσότητας αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, ο Καστάνης ήταν γιατρός στην απάτη. Η μοναδική ίσως που δεν του έκατσε ήταν όταν έριξε στον γκρεμό τη Ferrari του παρέα με τον Βασιλάκη (Κανάκης), αφού πρώτα τον έβαλε να κάψει το χέρι του για να φανεί ως ατύχημα! Η ασφαλιστική δεν το έχαψε με αποτέλεσμα να θυσιάσει το κόκκινο καμάρι του -με το οποίο έκανε τη διαδρομή Κύμη - Αθήνα μέσα σε μία ώρα- στον γκρεμό της απληστίας του».
Η αρχή του τέλους
Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ο κατήφορος του Καστάνη δεν ξεκίνησε από τις αμέτρητες καταγγελίες του δημάρχου Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη για ανεπαρκή και επικίνδυνη παρεχόμενη ιατρική περίθαλψη στη Σκύρο, αλλά από έναν άλλο κάτοικο του νησιού, τον κ. Δημήτρη Κατελούζο: «Hταν το 2006 όταν με πλησίασε στο μπαράκι “Ακαμάτρα” όπου συχνάζαμε και οι δύο και γνωρίζοντας ότι έχω κάποια χρήματα στην άκρη μου ζήτησε να του δανείσω 100.000 ευρώ επειδή, όπως ισχυρίστηκε, τον κυνηγούσε η Εφορία. Εκείνο το βράδυ μου είχε πει συγκεκριμένα: “Για έξι μήνες τα χρειάζομαι, ρε φίλε. Για εγγύηση, θα σου δώσω γραμμάτια γνωστών εμπόρων της Σκύρου και συναλλαγματικές”. Πράγματι, του έδωσα τα χρήματα, όμως ο καιρός περνούσε κι εκείνος παρά τις όποιες πιέσεις μου το έπαιζε… κινέζος. Πολλές φορές καταλήξαμε στο Α.Τ. της Σκύρου μετά από τσακωμό, ωστόσο οι ιθύνοντες τον κάλυπταν διότι τους είχε βοηθήσει σε δικές τους δουλειές. Οταν ανακάλυψα μέσω του λογιστή και του δικηγόρου μου ότι τα γραμμάτια ήταν πλαστογραφημένα, τον κυνήγησα μέχρι την Αθήνα. Οταν πήγα στο Υποθηκοφυλακείο Μεγάρων προκειμένου να δω τι έχει στο όνομά του και τι θα μπορούσα να κατάσχω, ο υπάλληλος μου είπε: “Τι δουλειά έχετε, κύριε, μ’ αυτόν τον απατεώνα;”. Με τα πολλά ανακάλυψα ότι είχε ένα διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο και συγκεκριμένα στην οδό Ατλαντος όπου και διέμενε όποτε βρισκόταν στην Αθήνα. Στο κουδούνι αναγραφόταν το όνομα “Τζόνι” και όταν του χτύπησα και κατέβηκε κάτω, μου είπε: “Κοίτα να δεις. Αν με πολυπρήξεις θα την κάνω για Βενεζουέλα και δεν θα πάρεις φράγκο από τα λεφτά σου”. Το διαμέρισμα του Φαλήρου δεν μπορούσε να κατασχεθεί καθώς είχε περάσει στο όνομα του γιου του Ακη κι εγώ ξέρω ότι πλέον έχασα τα λεφτά μου οριστικά».
Το πάθημα του κ. Κατελούζου δεν είναι ωστόσο το μοναδικό στο νησί. Ο Καστάνης είχε φάει αμέτρητα ποσά κοροϊδεύοντας με το κοστούμι του γιατρού και το αεράτο στυλ τους αγαθούς κατοίκους της Σκύρου. Η τελευταία του εμφάνιση στο νησί πραγματοποιείται στις αρχές καλοκαιριού του 2013. Τότε, κυκλοφορεί υπό τη συνοδεία μπράβων και είναι αρκετά φειδωλός στις κουβέντες του. Αφού ενημερώνει την ιδιοκτήτρια του σπιτιού όπου διαμένει, στον παραλιακό οικισμό Μώλου, ότι θα εγκαταλείψει το σπίτι, τα ίχνη του εξαφανίζονται για πάντα. Λίγες ημέρες αργότερα, ο κολλητός του φίλος Βασίλης Κανάκης μαζεύει τα πράγματά του και εξαφανίζεται κι εκείνος από το νησί μαζί με τη σύζυγό του Μαρία.
Ο προορισμός τους άγνωστος όπως ακριβώς και το πραγματικό πρόσωπο του δαιμόνιου γιατρού Ιωάννη Καστάνη, έως ότου η αστυνομία έφτασε στα ίχνη του, τρία χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ και πλέον αναμένεται η έκδοσή του στην Ελλάδα.