Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015

Καταπληκτικά και ελπιδοφόρα νέα: δύο Έλληνες επιστήμονες και οι Αμερικανοί συνεργάτες τους κατάφεραν να αλλάξουν τη δράση καρκινικών κυττάρων, «μεταστρέφοντάς» τη σε υγιή. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για επιθετικά καρκινικά κύτταρα της ουροδόχου κύστεως και του μαστού.

«Κατορθώσαμε να «φρενάρουμε» τα κύτταρα αυτά και να τα κάνουμε να λειτουργούν ως φυσιολογικά», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής, καθηγητής Βιολογίας του Καρκίνου Δρ Παναγιώτης Ζ. Αναστασιάδης. «Οι πρώτες δοκιμές με μερικούς επιθετικούς τύπους καρκίνου είναι όντως πολύ ενθαρρυντικές. Αντιπροσωπεύουν μία απρόσμενη νέα βιολογία, που παρέχει τον κώδικα, το λογισμικό, για να απενεργοποιείται ο καρκίνος».



Η νέα μέθοδος έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιείται στην κλινική πρακτική, για να «απενεργοποιεί» τον καρκίνο δίχως την ανάγκη ριζικών παρεμβάσεων. Η ανακάλυψη του κ. Αναστασιάδη και των συνεργατών του από το campus της Κλινικής Mayo στη Φλόριντα των ΗΠΑ, επικεντρώνεται στο ρόλο «κλειδί» των λεγόμενων πρωτεϊνών κυτταρικής προσκόλλησης και των microRNAs.


«Η μελέτη μας συνδύασε δύο ερευνητικά πεδία που έως τώρα θεωρούσαμε ότι δεν σχετίζονται: την προσκόλληση των κυττάρων και την βιολογία των microRNAs, για να επιλύσει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, που αφορά στον ρόλο των πρωτεϊνών προσκόλλησης στην κυτταρική συμπεριφορά, δήλωσε ο Δρ Αντώνης Κουρτίδης, ερευνητής στο εργαστήριο του κ. Αναστασιάδη και επικεφαλής της νέας έρευνας.


ΠΗΓΗ: healthmag.gr
Δημοσιεύτηκε: 1:39 μ.μ.
Εδώ σχολιάζεις εσύ!
Περισσότερα: ,



Κάντε like στην σελίδα μας για να ενημερώνεστε 24 ώρες - Αν έχετε κάνει αγνοήστε το! Ευχαριστουμε !!