Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Ο Σταύρος Ψινάκης, ο Έλληνας μεγιστάνας των Φιλιππίνων...και θείος του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 85 ετών. Η σορός του Σταύρου Ψινάκη εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό της Μανίλα. Ο Σταύρος Ψινάκης είχε ανακηρυχθεί ήρωας της χώρας, αφού ηγήθηκε της αντίστασης κατά του δικτάκτορα Μάρκος.  Συντετριμμένος είναι ο δήμαρχος Μαραθώνα από την απώλεια του θείου του.

Ο Σταύρος Ψινάκης,  σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Ο Έλληνας των  Φιλιππίνων» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Φερενίκη», γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1931 στην Κοζάνη.

Ήταν γιος της Νεκταρίνης και του στρατιωτικού Ηλία Ψινάκη και το το μικρότερο παιδί της οικογένειας . Ο Σταύρος Ψινάκης είχε  δύο μεγαλύτερα αδέρφια, τον Νότη -πατέρα του Ηλία Ψινάκη- και τη Γιάννα.

Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, την περίοδο της Κατοχής η οικογένεια έμενε στη Νέα Σμύρνη.  Ο Σταύρος Ψινάκης φοίτησε στην Κοργιαλένειο Σχολή που βρισκόταν στις Σπέτσες. Εκεί κέρδισε μία υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό. Μετά από λίγα χρόνια ακολούθησε την μεγαλύτερη αδερφή του Γιάννα, στην Αμερική. Εκείνη την περίοδο έκανε διάφορες δουλειές για να συνεχίσει τις σπουδές του. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του, το 1953, εργάστηκε σε μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικού ρεύματος.

Το 1955 παντρεύτηκε την πρώτη σύζυγό του Τόνι και δύο χρόνια αργότερα, απέκτησε τον πρώτο του γιο. Είναι η χρόνια που προσχώρησε σε μια εταιρία συμβούλων στη Πενσυλβάνια, ως μηχανολόγος. Ένας από τους μεγάλους πελάτες της εταιρείας ήταν και η Μεράλκο, η ηλεκτροδοτική εταιρεία της Μανίλα. Κάπως έτσι βρέθηκε στις Φιλιππίνες. Εκεί συνεργάστηκε με την εταιρία Μεράλκο και συνέβαλλε στη δημιουργία ενός μεγάλου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Γρήγορα, ο Έλληνας μηχανολόγος, ξεχώρισε με τις ικανότητες του και ανέλαβε τη θέση του διευθυντή παραγωγής της Μεράλκο. Το πρώτο του μέλημα, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, ως διευθυντής πια, ήταν να εξισώσει τους μισθούς των μεταναστών με εκείνους των Φιλιππινέζων. Ο Σταύρος Ψινάκης  κατάφερε να κερδίσει τη συμπάθεια του λαού.

Από τη σύζυγό του Τόνι, πήρε διαζύγιο το 1968. Τότε γνώρισε την μοναχοκόρη του μεγιστάνα των Φιλιππινών, Ντον Γιουχένιο Λόπεζ, Πρέσι, με την οποία παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας. Το 1971 μάλιστα απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Μάικλ. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του, ο Ντον Γιουχένιο Λόπεζ, τελικά αποδέχτηκε τον γάμο της κόρης του με τον Σταύρο Ψινάκη. Η Πρέσι και ο Σταύρος, απέκτησαν και μία κόρη, την Τζένη.

Ο Έλληνας μεγιστάνας που έγινε ήρωας στις Φιλιππίνες

Ο Σταύρος Ψινάκης είχε ανακηρυχθεί ήρωας της χώρας, αφού ηγήθηκε της αντίστασης κατά του δικτάτορα Μάρκος. Τον Σεπτέμβριο του 1972 ο Μάρκος κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις Φιλιππίνες. Από τον Ιανουάριο του 1971 ωστόσο ο πεθερός του Σταύρου Ψινάκη, Ντον Γιουχένιο είχε αρχίσει να ασκεί κριτική στο καθεστώς και στους χειρισμούς του στην οικονομική πολιτική της χώρας. Το Νοέμβριο του 1972 ο Χένι, ο μεγάλος αδερφός της Πρέσι, φυλακίστηκε. Παρέμεινε στη φυλακή για 5 χρόνια. Τελικά, ο Χένι απέδρασε από τις φυλακές το 1977, η εμπλοκή όμως του Σταύρου στις πολιτικές εξελίξεις ήταν όλο και σημαντικότερη. Σε αυτό συνέβαλαν όχι μόνο οι γνωριμίες του, αλλά και το γεγονός ότι διψούσε για να επαναφέρει τη Δημοκρατία.

Η σύλληψη από την αμερικανική κυβέρνηση

Το 1981, Αμερικανός πράκτορας επισκέφθηκε την οικία του Σταύρου και της Πρέσι Ψινάκη και του απήγγειλε κατηγορίες για τις δραστηριότητες του στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τον Ιούλιο του 1987 και στο πλαίσιο ενός ταξιδιού του Έλληνα επιχειρηματία στην Καλιφόρνια πράκτορες της υπηρεσίας αλλοδαπών τον συνέλαβαν και, τελικά, φυλακίστηκε με την κατηγορία της «διαπολιτειακής μεταφοράς εκρηκτικών χωρίς άδεια». Αποφυλακίστηκε λίγο αργότερα και προσωρινά με την παρέμβαση του φιλιππινέζικου λαού αλλά και των πολιτειακών αρχόντων του. Ο Σταύρος Ψινάκης έλαβε εύφημο μνεία από τη Δημοκρατία των Φιλιππίνων το 1988 για την προσφορά του στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.

Ο Ηλίας Ψινάκης και οι σωματοφύλακες

Λόγω της δράσης του θείου του Σταύρου Ψινάκη κατά του δικτάτορα Μάρκος, ο Ηλίας Ψινάκης, στις αρχές της δεκαετίας του '80, κυκλοφορούσε στην Ελλάδα με σωματοφύλακες, Όπως έλεγε στα  φιλικά του πρόσωπα, κινδύνευε η ζωή του, από τους πράκτορες του δικτάτορα, λόγω της συγγένειας του με τον Σταύρο Ψινάκη.

Η αγάπη του Σταύρου Ψινάκη για την Ελλάδα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η κόρη του Σταύρου Ψινάκη, Τζένη, το 2010 στο Πρώτο Θέμα, είχε μιλήσει για την αγάπη του πατέρα της για την  Ελλάδα. «Ο πατέρας μου διατήρησε επαφές με τους φίλους του στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Μιλάει συνεχώς για αυτή με μεγάλη αγάπη και απεριόριστο σεβασμό και νιώθει περισσότερο ευτυχισμένος όταν βρίσκεται εκεί. Παρόλο που έχει να ζήσει στην πατρίδα του από τότε που έφυγε για σπουδές, η Ελλάδα αποτελεί τεράστιο κομμάτι του, πράγμα που ισχύει πλέον για όλη την οικογένεια», είχε δηλώσει.

Όσο για τη συμβουλή που έδωσε ο Σταύρος Ψινάκης στον ανιψιό του, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά; «Οταν ο Ηλίας είπε στον πατέρα μου ότι του ζητήθηκε να κατέβει στο πλευρό του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, εκείνος του είπε: ''Αν πιστεύεις ότι μπορείς να βοηθήσεις την πόλη με κάποιον τρόπο, τότε κάν’ το οπωσδήποτε. Μην ανησυχείς για τη λάσπη που θα επιχειρήσουν να σου ρίξουν. Αυτή είναι η άσχημη πλευρά της πολιτικής''», είχε αποκαλύψει η Τζένη Ψινάκη.
Δημοσιεύτηκε: 3:28 μ.μ.
Εδώ σχολιάζεις εσύ!
loading...
Περισσότερα: ,


Κάντε like στην σελίδα μας για να ενημερώνεστε 24 ώρες
Αν έχετε κάνει αγνοήστε το! Ευχαριστουμε !!